Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar ve Akıntılar

* Gebelik hormonları vaginanın içindeki florada dengeyi bozup vajinal akıntı miktarını arttırırlar.

* Lökore ismi verilen bu akıntı bazen renksiz,genellikle süt kıvamında ve hafif kokuludur ve gebelikte normaldir.Gebeliğin ileriki aylarında bu akıntı daha da artar ve rengi koyulaşır.

* Bu akıntının rengi değişiyorsa,kokusu artıyor ise, kaşıntı ve yanma eşlik ediyor ise enfeksiyon var demektir.Doktorunuzu bilgilendiriniz.

* Gebelikte vücut direncinin düşmesi ve vagina içindeki ph dengesinin hormonlara bağlı değişmesi sonucu mantar enfeksiyonları (candida) sık görülür.Peynirimsi, beyaz görünümde,yapışkan, kaşıntının ve huzursuzluk hissinin eşlik ettiği akıntı var ise mantar olmuşsunuz demektir.Doktorunuz gebelikte kullanabilen bazı fitiller ve kremler ile tedavi edecektir.Fakat maalesef mantar inatçı olabilir ve tekrar tedavisi gerekir.Doğumdan önce mantarınız var ise mutlaka tedavi olun, aksi takdirde doğum sırasında çocuğunuza geçip ağzında mantar hastalığı (pamukçuk) sebep olabilir ve doğum kesisinin (epizyotomi) iyileşmesini geciktirebilir.

* Doktorunuz cinsel ilişki ile geçen bir enfeksiyon tespit ederse eşiniz ile birlikte tedavi olun ve mutlaka daha sonraki cinsel birlikteliklerinizde prezervatif kullanın.

* Gebeliğin ilerleyen aylarında vajinal akıntı suların erken gelmesiyle karışabilir.Akıntı miktarındaki ani artış ve yapısındaki ani değişiklik olur ise doktorunuza başvurun.

Vajinal akıntı ve enfeksiyonlardan korunmak için;

* Sadece pamuklu iç çamaşırı kullanın.Günde en az 2 kez değiştirin.

* Çamaşırlarınızı tercihen deterjanla değil sabun tozu ile yıkayın ve mutlaka kızgın ütü ile ütüleyin.

* Çalışıyorsanız ve iş yerinizde bu akıntı sizi rahatsız ediyorsa hijyenik günlük ped kullanın.Kesinlikle tampon kullanamayın!Ciddi enfeksiyonlara sebep olabilirsiniz.

* Cinsel organınızı kesinlikle sabun ile yıkamayın,deodorant ve pudra kullanmayın.Özel,genital bölge için üretilmiş şampuanlar kullanın.Vaginanın içini de suyla kesinlikle yıkamayın!!

* Aşırı şekerli gıda tüketmeyin,mantar oluşumunu arttırır.

* Cinsel birlikteliklerinizde prezervatif kullanın.Prezervatiflerin esans ve değişik kimyasal maddeler içerenlerini değil basit olanlarını tercih edin.

Enfeksiyon veya suyun erken gelmesi ile ilgili en küçük bir şüphenizde doktorunuza başvurun!

Konular