Mamografi hayat kurtarıyor

Banyodan sonra elle yaptığım meme kontrolü sırasında elime bir kitle geldi. Mamografiden çok korkuyorum. Sizce yaptırmalı mıyım? H.T./Trabzon
Meme kanseri, kadınlarda hayatı tehdit eden hastalıkların başında geliyor. Meme kanserini önlemede kendi kendinize yapabileceğiniz meme muayenesi çok önemli bir yer tutuyor.

ŞEKİL DEĞİŞİKLİĞİ VARSA
Bu muayenede memede kitle oluşumu, meme ucundan gelen (özellikle kanlı) akıntı, meme şeklinde değişim, meme veya meme ucunu saran deride doku ve renk değişimi fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Bunun yanında düzenli olarak yaptıracağınız mamografi tetkiki de çok önemli. İsveç'te bin 250 kadın üzerinde yapılan bir çalışma, mamografinin kanserin ilerleme riskini yüzde 29 azalttığını gösterdi. Bu nedenle doktorunuza danışarak kontrollerinizi aksatmadan yaptırın.

D vitamininin yararları
35 yaşındayım, halsizliğin yanı sıra kemiklerimin güçsüzleştiğini hissediyorum. Kemik erimesi için test yaptırmalı mıyım? E.Ş./İzmit
Son yıllarda D vitaminiyle ilgili olarak yapılan çalışmalar, bu vitaminin eksikliğinin kemik erimesinden depresyona, diyabetten yüksek tansiyona pek çok hastalığın oluşum ve gelişiminde rol oynadığını gösteriyor.

HORMON AZALINCA...
Son dönemde 2 bin 299 erkek üzerinde yapılan bir çalışma ise D vitamini eksikliğinin erkeklik hormonu testosteronu azalttığını ortaya koyuyor. Testosteron, erkeklerde fiziksel ve psikolojik performansı yöneten ana hormonlardan biri... Testosteron eksikliğinde cinsel performans düşüyor, kemikler ve kaslar zayıflıyor, depresif bir ruh hali oluşuyor. Kısacası erkeklik hormonu azalan erkekler, hayat kalitelerinden ciddi ölçüde ödün veriyor. Bu noktada testosteron hormonunu azaltan risk faktörlerinin kontrolü çok önemli... Yaş, bu risk faktörlerinin başında yer alıyor.

15 DAKİKA GÜNEŞE ÇIKIN
30 yaşını geçen erkeklerde testosteron yılda yüzde 1.2 oranında azalma gösteriyor. Bunun yanında hareketsiz yaşayan, uyku sorunu olan erkeklerde testosteron erken yaşlardan itibaren düşüyor. Balık yemek ve günde 15 dakika güneşe çıkmak vücutta D vitamininin üretilmesini sağlıyor.

'Yaşlılıktan oluyor' demeyin!
67 yaşındayım. Son zamanlarda arkadaşlarımın isimlerini unutuyor, telefon rehberinden bakıyorum. Bu bir hastalık belirtisi mi? H.S./Yalova
Dönem dönem herkesin hafif hafıza sorunları yaşayacağını unutmayın. Ancak yaşlılık döneminde isimleri karıştırmanın veya anahtar unutmanın 'normal' bir yanı yoktur. Son dönemde yayınlanan ve 16 yıl süren bir çalışma yaşlılık nedeniyle 'normal' kabul edilen bellek kayıplarının Alzheimer ve daha ciddi hafıza sorunlarının habercisi olabileceğini kanıtladı. Sık sık yorulmanın, bitkinliğin, depresyonun, kalpdamar sorunlarının, uykusuzluğun ve daha birçok sağlık probleminin yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğuna inanmayın. Fiziksel ve psikolojik sağlığınızda fark ettiğiniz bir değişim olduğunda mutlaka bir hekime danışın.