Meme Ağrısı (Mastalji)

Meme ağrısı ve hasasiyeti muhtemelen en sık görülen meme şikayetidir.İyi huylu meme hastalıkları ,adet öncesi dönemde artan ve adet ile birlikte azalan meme büyümeleri genellikle memede geçici ağrılara ve gerginliğe sebep olmaktadır.

Memede Ağrı, Mastalji belirtileri nedir?

Adet öncesi gerginliğe bağlı meme ağrıları tipik olarak adetten bir kaç gün once başlayıp adetten hemen sonra geçmektedir. Genellikle tüm memeyi ve her iki memeyi birden etkileyen ,hassaslık ve gerginlik hissi veren ağrılardır. Sütyen takmak dahi ağrıyı ve huzursuzluğu attırır.

Meme ağrısı ve meme hassasiyeti ne zaman kanseri düşündürür?

Bir çok kanser kitlesi büyüyene dek ağrısızdır.Ancak meme ağrısının sadece tek bir yerde olması ve sebat etmesi kitlenin boyutuna bakılmaksızın meme kanseri şüphesini arttırmaktadır.

Mastalji teşhisi nasıl konur?

Adet dönemi bitmesine rağmen ağrılar devam ediyor ise doktor muayenesi gerektirmektedir.Doktor tarafından adet sonrası dönemde elle yapılacak meme muayenesi,meme ultrasonografisi veya mamografi teşhisi koymaya yardımcı olmaktadırlar.

Memede ağrı tedavisinde neler yapılır?

Mastalji ,adet öncesi gerginliğe bağlı ağrı fazla şiddetli değil ise genellikle tedavi gerektirmez. Methylksentilenden (kahve , çay, çikolata , kola ) uzak durulmasıyla meme ağrısı ve şişkinlikte azalma görülebilmektedir. Ancak bir çok kadın bu diyet değişikliğinden fayda görmediğini söylemektedir. Orta derece tuz kısıtlaması , orta derece diüretikler ve nonsteroidal ağrı kesiciler sıklıkla etkili olmaktadır.Son yıllarda "keşiş otu, agnus castii" içeren preparatlar (agnucaston) da sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu basit tedbirlerden de kadın fayda görmemişse ve ağrı şiddetli oluyor ise, doktor tarafından danazol tedavisi uygulanabilmektedir. Son yıllarda popüler olan bir tedavi yöntemi de bitkisel kökenli ilaçların meme ağrısı tedavisinde kullanılmasıdır.

Konular